Αξιοθέατα

Έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος και παραδοσιακός οικισμός,με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, λόγω ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ιστορικότητας. Συνδυάζει την στεριανή ομορφιά με την νησιώτικη γοητεία. Βρίσκεται σε εξαιρετική γεωγραφική θέση, στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου,στο Νομό Μεσσηνίας. Απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από τον μαγευτικό κόλπο του Ναυαρίνου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια του κόσμου, με μήκος 4800μ και πλάτος 3600μ. Το βάθος της θάλασσας φτάνει τα 50μ.

Το όνομα Πύλος φέρουν-κατά χρονολογική σειρά- τρεις τοποθεσίες  α) η Πύλος στον Εγκλιανό λόφο (ανάκτορα του Νέστορα) β) η Πύλος στο ακρωτήρι Κορυφάσιο και γ) η σημερινή κωμόπολη που κτίστηκε το 1828 από το εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Maison.Το όνομα Πύλος, κατά τον Παυσανία, το πήρε από τον ιδρυτή της Πύλο,γιό του Κλήσωνα,από τα Μέγαρα.

Ήλιος, θάλασσα, γαλάζιος ουρανός, φιλόξενοι φιλικοί άνθρωποι, νοστιμιές (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με την μοναδική χαρακτηριστική γεύση του, κρασί νέκταρ πολλών ντόπιων ποικιλιών,μέλι από όλα τα βότανα και άνθη που η φύση δώρησε απλόχερα σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, σαλάτες από κηπευτικά της περιοχής και φρούτα που μοσχοβολάνε, ψάρια φρεσκώτατα…)

Η κεντρική πλατεία της Πύλου είναι η Πλατεία τριών Ναυαρχων με το ομώνυμο μνημείο που ολοκληρώθηκε το 1933. Αριστερά και δεξιά του υπάρχουν δύο κανόνια, ένα Βενετσιάνικο και ένα Τούρκικο. Στα Νότια της πόλης και δεξιά του δρόμου προς Μεθώνη, βρίσκοντα οι γνωστές Καμάρες, δηλαδή  στοές -υπολείμματα  του παλαιού υδραγωγείου, που μετέφερε το νερό μέσα στο κάστρο. Στον παραλιακό δρόμο,  δίπλα από το Δημαχείο με πρόσοψη προς το λιμάνι, βρίσκεται το διόροφο διατηρητέο σπίτι του Πύλιου Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, ενός αθλητή θρύλου μέχρι σήμερα. Πρόσφατα   αναπαλαιώθηκε και έχει στεγαστεί εκεί τμήμα της συλλογής του Φιλέλληνα Rene Puaux. Επισκέψιμο καθημερινά εκτός Δευτέρας.

Το Νιόκαστρο, κτισμένο πάνω στα βράχια , στη νότια είσοδο του λιμανιού, ξεκίνησε να κτίζεται το 1572 από τους Τούρκους. Είναι ένα από τα πιό καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας (ανακαινίστηκε  την πενταετία 1982-1987)και στεγάζεται μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων με σκοπό τη διάσωση και συντήρηση όλων των υποβρύχιων αρχαιολογικών ευρημάτων απ’όλη την Ελλάδα. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την θέα από τον Έβδομο και να επισκεφθεί τον Βυζαντινού ρυθμού Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωήρα. Στην Ακρόπολη του Κάστρου προβάλλεται καθημερινά η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Σε ένα πέτρινο κτίριο αριστερά της εισόδου του κάστρο,γνωστό ως στρατώνες Μαιζώνα, πρόκειται να μεταφερθεί το Αντωνοπούλειο Μουσείο, με εκθέματα από την Μυκηναϊκή, Αρχαϊκή, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή. Νότια του Νιόκαστρου ευρίσκεται το όρος Άγιος Νικόλαος με το ομόνυμο εκκλησάκι.Από εκεί η θέα είναι μαγευτική προς τα χωριά της Πυλίας και το Νότιο Αιγαίο.

Στο δρόμο Χώρας-Πύλου, 15χλμ από την Πύλο, στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, δίπλα στο δρόμο, βρίσκεται το ανάκτορο του Νέστορα, με εξαιρετική θέα προς τον όρμο του Ναυαρίνου και τη Βοϊδοκοιλιά. Τρια κεντρικά συγκροτήματα απλωμένα στο μισό οροπέδιο αποτελούν το ανάκτορο.Τα κτίρια διαιρούνται: στα επίσημα διαμερίσματα, στις αποθήκες κρασιού, στις σκευοθήκες και τα εργαστήρια. Η λαμπρότητα του το καθιστούσε ισάξιο των Μυκηνών. Είναι το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο και διαφέρει απο τα υπόλοιπα στο ότι δεν έχει κυκλώπεια τείχη γύρω του. Δυστυχώς δεν είναι επισκέψιμο διότι επισκευάζεται.

Βόρεια της Πύλου ευρίσκεται η ξακουστή παγκοσίως, για τη φυσική ομορφιά της, παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Είναι ένας πανέμορφος κόλπος με αμμόλοφους στραμμένος προς το Ιόνιο,όπου επάνω του δεσπόζει  το Παλαιόκαστρο από το οποίο η θέα είναι μαγευτική. Έξω από το Παλαιόκαστρο,προς τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς βρίσκεται το σπήλαιο του Νέστορα , όπου σύμφωνα με την παράδοση σταβλίζονταν τα βόδια του Νέστορα. Εδώ επίσης έκρυψε, κατά τον μύθο,ο Ερμής τα 50 βόδια του Απόλλωνα. Πάνω στο λόφο ΒΔ του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς ανεσκάφει το 1956-1958 θολωτός Μυκηναϊκός Τάφος ο λεγόμενος Τάφος του Θρασυμήδη γιού του βασιλιά Νέστορα. Βόρεια της Βοϊδοκοιλιάς ανηφορίζοντας προς το εξωκλήσσι του Προφήτη Ηλία, μπορείτε να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς το ανοιχτό πέλαγος, τον κόλπο του Ναυαρίνου,τον υδροβιότοπο της Γιάλοβας, την Βοϊδοκοιλιά…

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας Διβάρι, βόρεια της Πύλου μεταξύ του χωριού Γιάλοβα και του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς έχει ενδιαφέρον τόσο οικολογικό όσο και αρχαιολογικό. Η περιοχή έκτασης 6000 στρεμμάτων είναι σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός πουλιών ο νοτιότερος της Ευρώπης,  όπου συναντώνται 275 είδη πουλιών. Εδώ φιλοξενούνται επίσης η χελώνα caretta-caretta και ο αφρικανικός Χαμαιλέοντας. Πλησίον της λιμνοθάλασσας υπάρχει η πανέμορφη παραλία Ντιβάρι ή Χρυσή Ακτή.

Το Προσκύνημα Ζωοδόχου Πηγής (Παναγίτσα της Σγράπας)ευρίσκεται 1 χλμ.  Ανατολικά από την επάνω Γιάλοβα. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Ναυαρίνου και τον υδροβιότοπο. Οι φυσιολάτρες εκτός από τον υδροβιότοπο της Γιάλοβας, μπορούν να επισκεφθούν το Πολυλίμνιο 20 χλμ. από την Πύλο στο δρόμο προς Καλαμάτα,ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με πέντε λίμνες και πέντε καταρράκτες. Επίσης τις Οινούσσες (Σαπιέντζα, Σχίζα, Αγια-Μαρίνα) νησάκια που στέκονται αντικρυστά της Μεθώνης,με σπουδαιότερο την Σαπιέντζα, η οποία με την διεθνή συνθήκη ΝΑTURA 2000 θεωρείται μνημείο της φύσης  (Δάσος Κουμαριάς,κρι-κρι,Σπαρτόλακα….και τέλος κολύμπι στην παραλία με την άσπρη άμμο και τα σμαραγδένια νερά).

Με ορμητήριο την Πύλο μπορείτε να διοργανώσετε μονοήμερες εκδρομές στην Αρχαία Μεσσήνη-Ιθώμη (52 χλμ), στην Μεθώνη (11,5 χλμ), στην Κορώνη (31 χλμ), στον Μυστρά (107 χλμ), στην Μάνη (84 χλμ), στα σπήλαια του Δυρού (143 χλμ), στην Αρχαία Ολυμπία (117 χλμ.),  στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα (123 χλμ)…