Σφακτηρία

Στα δυτικά, μπροστά από το λιμάνι υπάρχει η νήσος Σφακτηρία.Το όνομα Σφακτηρία όπως και το όνομα Πύλος βρίσκεται γραμμένο στις πύλινες πινακίδες του ανακτόρου του Νέστορα. Η λέξη σύμφωνα με μια ερμηνεία προέρχεται από το ρήμα σφάζω (θυσιάζω)  προφανώς διότι εδώ θυσιάζονταν πολλά ζώα στο θεό Ποσειδώνα,τον οποίον θεωρούσαν πατέρα του Νηλέα.

Στα νότια του νησιού βρίσκεται η νησίδα Πύλος ή Τσιχλί-μπαμπά ή Φανάρι. Εκεί, το 1890 η Γαλλική Δημοκρατία έφτιαξε  μνημείο για τους Γάλλους  νεκρούς της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Ανάμεσα στο Τσιχλί-μπαμπά και τη Σφακτηρία βρίσκονται οι Κουτσούνες, δύο μυτεροί βράχοι που θυμίζουν το πέρασμα του Αρη, όταν στις 26/4/1825 κατά την πολιορκία του Νιόκαστρου από τον Ιμπραήμ, ο Αρης το πλοίο του ναύαρχου Τσαμαδού,κατάφερε να ξεφύγει νύχτα από αυτό το πέρασμα,αφού προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο.

Στη νότια πλευρά της Σφακτηρίας φτιάχτηκε το 1959 ένα μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες της μάχης της Σφακτηρίας που πάνω του έχει τα ονόματα των Τσαμαδού, Σαχίνη και Αναγνωσταρά. Βορειότερα βρίσκεται ο τάφος του Παύλου Βοναπάρτη, ανηψιού του Ναπολέοντα, ο οποίος σκοτώθηκε το 1827 από εκπυρσοκρότηση του όπλου του πάνω στη φρεγάτα Ελλάς. Η σωρός του θάφτηκε, τελικά, στη Σφακτηρία το 1832 αφού παρέμεινε για πέντε χρόνια σε ένα βαρέλι ρούμι. Βορειότερα, πάνω, στην ακτή, βρίσκεται το μνημείο του φιλέλληνα κόμη Σανταρόζα, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη της Σφακτηρίας στις 26/4/1825. Το μνημείο φτιάχτηκε το 1926 από το Ιταλικό κράτος.Πιό βόρεια βρίσκεται το μνημείο των Ρώσων πεσόντων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το οποίο κατασκευάστηκε το 1872 από τη βασίλισσα Όλγα και ολοκληρώθηκε το 1960. Δίπλα του βρίσκεται το ρωσικού ρυθμού εκκλησσάκι του Αγ.Νικολάου, δωρεά των ομογενών από την πόλη Πετροζάβοντσε. Στο βόρειο τμήμα της η Σφακτηρία έχει το στενό της Συκιάς, μιά θαλάσσια λωρίδα μέγιστου πλάτους 150μ η οποία έπαψε να είναι είσοδος του λιμανιού όταν βυθίστηκαν από τους Τούρκους κατεστραμένα πλοία από την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.

Μέσα στο λιμάνι υπάρχει η νησίδα Χελωνάκι. Πάνω της βρίσκεται μνημείο των Άγγλων πεσόντων κατά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, το οποίο φτιάχτηκε από το Ελληνικό κράτος.